Skip to main content

Het is een vraag die regelmatig naar boven komt in de praktijk: Mag je als inspecteur een zonnepanelensysteem inspecteren zonder dat er vooraf documentatie beschikbaar is? Het antwoord daarop is niet zo zwart-wit, maar één ding is zeker: zonder documentatie ben je als inspecteur en klant al snel op glad ijs.

🔎 Wat zeggen de richtlijnen?

Volgens Scope 12 – TD18 zijn er minimale eisen waaraan documentatie moet voldoen voordat een inspectie mag plaatsvinden. Dit betekent dat er bepaalde basisinformatie aanwezig moet zijn over het PV-systeem vóórdat je begint met inspecteren.

Daarnaast geeft de norm NEN-EN-IEC 62446-1 duidelijke richtlijnen. Deze norm benadrukt dat de lange termijn prestaties en veiligheid van een PV-systeem alleen gegarandeerd kunnen worden wanneer er vanaf het begin voldoende documentatie wordt verstrekt. De norm is opgebouwd uit twee belangrijke onderdelen:

    1. Systeemdocumentatie: Dit betreft alle informatie die na installatie van het PV-systeem aan de klant verstrekt moet worden.
    2. Verificatie: Dit gaat over de informatie die beschikbaar moet zijn na een initiële of periodieke inspectie. Hier vallen ook de eisen onder voor inspectie en beproeving van het systeem.

Kortom: documentatie is geen bijzaak, maar een essentieel onderdeel van de installatie én de inspectie.

📘 Wat moet er minimaal aanwezig zijn?

Volgens de TD18 en de NEN-EN-IEC 62446-1 moet de volgende informatie beschikbaar zijn:

  • Ontwerp- en installatiedocumentatie;
  • Het originele ballastplan vanuit de onderconstructieleverancier (plat dak);
  • Stringschema’s en plattegronden;
  • Constructieberekeningen (bij plaatsing op een dak), incl. verklaring van het constructiebureau, tenzij: het om een individuele woning of kas gaat, of het systeem < 50 panelen bevat en < 1150 kg weegt
  • Grondmechanische berekening (bij plaatsing op veld);
  • Stabiliteitsberekening (bij drijvende installaties);
  • Handleidingen van geïnstalleerde producten;
  • Resultaten van eerdere inspecties en tests;
  • En heel belangrijk: de noodschakelprocedure (hoofdstuk 4.8), zodat de klant weet wat te doen bij storingen of calamiteiten.

En let op: zorg dat die noodprocedure niet verdwijnt in een map achter in de kast. Hang of leg deze daar waar hij nodig is — bij de omvormer of hoofdverdeler — zodat hij doet waarvoor hij bedoeld is: informeren en beschermen.

🛠️ Praktische tips voor installateurs en inspecteurs

We geven graag nog een aantal tips mee uit de praktijk:

  • Zorg dat de klant op de hoogte is van zijn systeem: wat ligt er, hoe werkt het, en wat te doen bij twijfel of storing.
  • Lever altijd de handleidingen van geïnstalleerde componenten mee. Deze veranderen regelmatig, en het voorkomt discussies als bij een inspectie een nieuwe handleiding wordt gebruikt die niet van toepassing was bij installatie.
  • Controleer vooraf of de vereiste documentatie beschikbaar is — zo voorkom je dat je een inspectie moet afbreken of onnodige opmerkingen moet maken.

ℹ️ Meer weten?

We hebben een handig infodocument beschikbaar over de NEN-EN-IEC 62446-1 met betrekking tot documentatie. Wil je deze ontvangen of heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Contact