SCIOS Scope 12
Home |
Vrijblijvende offerte aanvragen
SCIOS SCOPE 12 richtlijnen
SCIOS heeft in 2019 op initiatief van het Verbond van Verzekeraars, Holland Solar en de inspectiebedrijven een nieuwe inspectiemethodiek ontwikkeld voor de keuring van zonnestroominstallaties, de Scope 12. Deze methodiek geeft meer richtlijnen aan hoe je een zonnestroominstallatie moet keuren en hoe je moet rapporteren.
De eisen aan de inspectiemethoden en de rapportage van deze scope zijn vastgelegd in het Technisch Document 18.
De NEN1010 en de NEN-EN-IEC-62246 normen vormen de basis van de inspectie met aanvullingen vanuit de TD18, de NEN-EN-IEC 61439-1 en de NEN-EN-IEC 62305.
Per 1 juli 2024 is een SCOPE 12 inspectie verplicht voor veestallen. Afhankelijk van de soort en het aantal stuks vee moet de inspectie tenminste eens per drie of vijf jaar plaatsvinden.
De uitgangspunten van SCIOS Scope 12 richtlijnen voor de inspectie van zonnepanelen
- Een gestandaardiseerde inspectiemethode, geborgd in SCIOS Technisch Document 18;
- Een gestandaardiseerd kwaliteitsniveau van de inspecteur, geborgd in de SCIOS kwaliteits- en bekwaamheidseisen;
- Gestandaardiseerde (minimale) eisen aan de te gebruiken meetapparatuur.
Welke punten worden gecontroleerd tijdens de inspectie SCIOS Scope 12?
Wanneer we een inspectie op een installatie volgens Scope 12 richtlijnen uitvoeren, kijken we onder meer naar de volgende punten:
Visueel
- De veiligheid en de betrouwbaarheid van de zonnestroominstallatie
- Controle op de benodigde tekeningen, berekeningen en documentatie
- De duurzaamheid van de materialen en de actuele staat van alle onderdelen van de zonnestroominstallatie
- Visuele inspectie van de zonnepanelen op schade en fabricagefouten
- De verschillende installatie delen eenduidig herkenbaar zijn
- Het elektrisch materieel ten minste in overeenstemming is met de installatie-eisen
- De beschermingsleidingen en hun verbindingen en de deugdelijkheid van de verbindingen
Metingen
- Metingen van de beschermings-en vereffeningsleidingen
- Meting van de isolatieweerstand.
- Meting van de open klemspanning
- Meting van de DC-stroom: kortsluitstroom ISC
- Bepalen van het spanningsverlies op de aansluiting van de omvormer
- Functionele beproeving
- Beproeving van het toestel voor aardlekbeveiliging (indien toegepast).
- De circuitimpedanties van de foutstroomketens
Zowel DC- als AC-zijdig alle elektrotechnische metingen:
Wat houden een EBI-inspectie en PI-controle in?
Bij de Eerste Bijzondere Inspectie, de EBI, is eigenlijk de eerste keuring die u laat uitvoeren na aanleg van de zonnestroominstallatie. Daarbij wordt de volledige zonnestroominstallatie visueel beoordeeld en nagekeken en er dienen metingen uitvoert te worden. Het gaat hier voornamelijk om de kwaliteit van de aanleg van de installatie. In andere woorden: of de basis goed is. Bij een EBI controleren we onder meer of de installatie aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant voldoet. Er dient altijd een EBI uitgevoerd te zijn voor men een PI kan uitvoeren. Tijdens de periodieke controles, ook wel de PI genoemd, beoordelen we vooral de toestand van de installatie. Hierbij controleren we voornamelijk op slijtages of eventuele andere mankementen. Hoe vaak een periodieke inspectie uitgevoerd moet worden is afhankelijk van het systeem en de eisen van een verzekeraar.
Rapportage na een inspectie volgens SCIOS Scope 12 richtlijnen
Nadat we de inspectie volgens Scope 12 richtlijnen hebben uitgevoerd, zullen we een inspectierapport en een meetrapport opstellen. In het inspectierapport zullen we uitleggen wat we hebben geconstateerd. Zijn er tekortkomingen? Dan vindt u deze hierin terug met de nodige aanbevelingen om ze te verhelpen.
Let op! Het inspectierapport met de daarbij horende afmelding in het Scios Portaal is 1 jaar geldig. Laat je het zover komen dat de termijn van een jaar verstrijkt, dan is een nieuwe inspectie nodig wanneer een rapport zonder constateringen nodig is. Als een inspectiebedrijf na een aantal jaren alsnog enkel naar de herstelde gebreken kijkt en dan een eindoordeel moet geven over de werking van de gehele installatie krijg je een verschoven beeld. De zonnestroominstallatie is immers al onderhevig aan slijtage en daardoor kunnen er weer andere gebreken vertonen.
Wij melden de inspectie van SCIOS Scope 12 af
De inspectie van SCIOS Scope 12 van uw zonnepanelen melden wij volgens de richtlijnen af in het SCIOS-portaal. Als basis voor de registratie van een locatie wordt de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) van het Kadaster gebruikt. Het resultaat van de inspectie wordt bij de afmelding vermeld, met of zonder constateringen. Wanneer na een inspectie met constateringen vastgesteld wordt dat de constateringen zijn weggenomen, dan wordt de bestaande afmelding met constateringen gewijzigd in een afmelding zonder constateringen. Wilt u het inspectierapport met de daarbij horende afmelding in het SCIOS-portaal wijzigen? Dan dient u dit binnen één jaar na de inspectiedatum te doen.
Wie mag een inspectie van SCIOS Scope 12 uitvoeren aan uw zonnepanelen?
Enkel gediplomeerde Scope 12 inspecteurs die werkzaam zijn voor een gecertificeerd bedrijf mogen de SCIOS Scope 12-keuring uitvoeren. Een geldig SCIOS-certificaat wordt uitgegeven door een van de geaccrediteerde Certificatie-Instellingen (CI). Een CI staat onder controle van de Raad voor Accreditatie. Zoals u kunt zien op de website van SCIOS zijn wij één van de bedrijven die gecertificeerd zijn om de inspectie SCIOS Scope 12 af te nemen volgens de geldende richtlijnen. Hierdoor weet u dat u bij ons met een erkend bedrijf in zee gaat en dat de keuring rechtsgeldig is.
Neem contact met ons op voor de inspectie van uw zonnepanelen
Zoals u kunt zien op de website van SCIOS zijn wij één van de bedrijven welke gecertificeerd zijn om de inspectie SCIOS Scope 12 af te nemen volgens de geldende richtlijnen. Hierdoor weet u dat u bij ons met een erkend bedrijf in zee gaat en dat de keuring rechtsgeldig is. Ook weet u dat u hierdoor altijd garantie heeft op gedane keuringen, wat wel zo prettig is, aangezien we met elektrotechnische systemen werken. Voor het maken van een afspraak voor de keuring van uw PV-installatie neemt u contact op met ons team door te bellen naar +31 (0)6 38 59 45 57 of door een e-mail te sturen naar info@rjinspecties.nl.