NEN1010
Home |
Vrijblijvende offerte aanvragen
NEN1010 richtlijnen
De NEN, Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, is een zelfstandige, onafhankelijke stichting, ze zijn geen overheidsinstantie. Daardoor zijn normen dan ook geen wetten. Soms wordt door de overheid verwezen naar normen en worden ze wel ”verplicht”.
Het Bouwbesluit 2012 bevat eisen voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu die toegepast dienen te worden. Het Bouwbesluit laat zien aan welke eisen u moet voldoen terwijl de normen laten u zien hoe u aan de eisen kunt voldoen.
Voor het aanleggen van veilige laagspanningsinstallaties is NEN1010 al jaren de norm. Ook het uitbreiden en aanpassen van installaties valt hieronder. NEN1010 wordt daarnaast gebruikt voor controles en inspecties bij oplevering van projecten.
De uitgangspunten NEN1010 richtlijnen voor de inspectie van zonnepanelen
De inspectie zonnestroominstallatie NEN1010 houdt in dat de zonnestroominstallatie gecontroleerd wordt conform de gestelde richtlijnen. Dit is de NEN1010. Deze verwijst weer naar de NEN-EN-IEC62246 en de IEC 60364-6 normen. Daarnaast zijn er ook nog de eisen die bijvoorbeeld de verzekering stelt aan jouw zonnestroominstallatie. Hierbij wordt gelet op de brandrisico’s, de bouwkundige veiligheid en de elektrische veiligheid.
De NEN-EN-IEC-62246 geeft aanvullende eisen voor documentatie van het systeem, beproeving bij in bedrijf nemen en hoe de inspectie ingevuld dient te worden.
Wanneer we een inspectie op een zonnestroominstallatie volgens de NEN1010 uitvoeren kijken we onder meer naar de volgende punten die uit de NEN-EN-IEC-62246 komen:
Visueel
- Algemeen indruk van het gehele systeem
- Labels en identificatie
- Bescherming tegen elektrische schok
- Bescherming tegen de gevolgen van isolatiefouten
- Beveiliging tegen overstroom
- Aarding- en vereffeningsvoorzieningen
- Bescherming tegen de gevolgen van bliksem en overspanning
- Selectie en installatie van elektrisch materieel
- Aan de AC-zijde is voorzien in een middel om de omvormer te scheiden
- Hoe alle scheidings- en schakeltoestellen zijn aangesloten
- De operationele parameters van de omvormer volgens de lokale voorschriften zijn geprogrammeerd
- Indien er een toestel voor aardlekbeveiliging is geïnstalleerd op de AC-stroomketen waardoor een omvormer wordt gevoed
Metingen
- Continuïteit van beschermende vereffenings- en potentiaalvereffeningsgeleiders
- Polariteitsbeproeving
- Beproeving van de PV-aansluitkast
- PV-streng – De nullastspanning meten
- PV-streng – Stroomsterkte meten
- PV-streng – Operationele beproeving
- Functionele beproevingen
- Beproeving van de isolatieweerstand van een PV-array
Nadat we de inspectie aan je zonnestroominstallatie hebben uitgevoerd, zullen we een inspectierapport en een meetrapport opstellen. In het inspectierapport zullen we uitleggen wat we hebben geconstateerd. Zijn er tekortkomingen? Dan vindt u deze hierin terug met de nodige aanbevelingen om ze te verhelpen. Daarna kunt u uw inspectierapport ook voorleggen aan uw verzekeraar.